Mathjälpen i Sverige

Blogg

Tapas i Stockholm – smakrika smårätter

Kommentarer inaktiverade för Tapas i Stockholm – smakrika smårätter

tapas stockholm

Tapas som betyder smårätter har blivit på väldigt kort tid den mest konsumerade maträtten bland restauranger i Stockholm. Tapas kommer ursprungligen från det spanska köket men har i och med trenden letat sig in bland andra kök så som det italienska och libanesiska köket.

Vad kostar tapas?

Tapas rätterna varierar allt i från 40kr för lite vitlöksmarinerad bröd upp till 100kr för räckor på spett. Priserna varierar även rätt så kraftigt från ena restaurangen till den andra. Det rekommenderas att man äter 4-5 tapas rätter för att bli mätt och genomsnittsnotan för att äta sig mätt brukar ligga på runt 350kr/person vilket för vissa kan anses vara rätt så dyrt. Dock får man inte glömma att tapas ätandet är mer än bara maten det är hela upplevelsen som är inbakat i priset.

Tapas + Cava eller Vin

Man brukar rekommendera antingen Cava eller Vin med tapasen, just de spanska tapas rätterna som grundar sig i en tradition där man äter smårätter tillsammans med ett glas rött eller ett glas Cava när man sitter i sällskap i jämförelse med det vi gör i Sverige och Stockholm i synnerhet när vi fikar. Frågan många ställer sig är ifall det är Cavat eller vinet som gör tapasen eller tvärtom, det är väldigt viktigt att välja ett bra vin till rätt tapas, därför kan det sluta med att man väljer många olika viner när man är på ett restaurangbesök och väljer de olika tapas rätterna. Det är lätt hänt att man spårar ur och väljer en hejdundrans massa tapas när man väl sitter på restaurangen och man underskattar sin mättnadsförmåga. Det händer ofta att man beställer mer än vad man kan äta då det serveras i små tallrikar och man tror inte att man kommer att bli mätt på maten man beställer.

För mer info gällande tapas i Stockholm så kan du besöka: http://tapasstockholm.nu