Mathjälpen i Sverige

Blogg

Vikten av en hälsosam kost

Kommentarer inaktiverade för Vikten av en hälsosam kost

Vad som är en hälsosam kost har debatterats ordentligt de senaste åren, inte minst på grund av de alarmerande uppgifterna att folk blir alltmer tjocka och stillasittande. Mobiltelefonerna och den digitala utvecklingen har gjort att det mesta sköter sig automatiskt och vi behöver inte längre lägga manken till på samma sätt för att ta oss någonstans eller skaffa mat. Dessutom finns alla tänkbara födoämnen tillgängliga och alla är inte speciellt nyttiga. Att äta en hälsosam kost är ännu viktigare än att röra ordentligt på sig då kroppen behöver näringsämnen för att återuppbygga sig och skapa nya fungerande celler. Tränar du samtidigt som du äter onyttigt, så kommer du att se betydligt sämre resultat!

Att lägga om sin kost

Viktnedgång

Det här med att börja om på nytt och lägga upp en helt ny plan och förnya sitt livsmönster är inte alltid lätt, särskilt om du förbjuder dig själv att äta allehanda godsaker från första stund. En gyllene regel är att man kan äta allt med måtta så det är absolut inget som säger att du ska sluta med efterrätterna för all framtid. Problemet är att ta rätt portioner av allt så att man kan äta med gott samvete. Det är till och med viktigt att vi även får i oss en mängd sött varje dag men dock ska man se till att det söta är av god kvalitet som inte är fullproppat med en massa e-nummer och syntetiska ämnen. Tänk på att tallriksmodellen ska vara byggd på följande sätt med nummer ett som förstahandsval och den största delen på tallriken.

 • 1. Grönsaker och rotfrukter som innehåller fibrer och vitaminer.
 • 2. Protein i form av kött, fisk, fågel, ägg och baljväxter som hjälper till att bygga upp muskler och vävnader.
 • 3. Kolhydrater som ger energi.

Låt ca hälften utgöra grönsaker, en tredjedel protein och resten kolhydrater. Man bör vara på det klara med att tallriksmodellen också ska tas med en nypa salt eftersom det krävs större eller mindre delar från respektive kostgrupp beroende på om man är elitidrottare eller en vanlig motionär. Det är egentligen inte så svårt att komma igång med en balanserad kost och tänk på att “Kontroll av dieten är källan till alla botemedel” enligt Ahlulbayt.

Vad händer i kroppen vid fetma?

Som de flesta redan vet om, så är fetma grunden för allehanda sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Blodkärlen täpps igen och cirkulationen minskar avsevärt. Du får svårt att bli gravid och kommer sannolikt drabbas av snarkningar, sömnapné m.m. Dessutom belastas lederna betydligt mer och kan ge upphov till artros och liknande. När man lider av fetma kan man inte bli av med problemet genom att bara gå och göra en fettsugning för magen för att bli av med de överflödiga kilona. Det är sällan som plastikkirurger ens opererar feta personer då operationen dels blir en hälsorisk och dels för att resultatet inte blir bra. Det gäller alltså att gå ned i vikt först för att se var man kan avlägsna envist fett som inte skulle försvinna ens med bantning.

Hur matvanor uppkommer

Vi människor har en benägenhet att äta och leva ganska olika, beroende på olika faktorer. Man vet sedan länge att barn i 10-årsåldern äter alldeles för lite frukt och grönsaker i Sverige – ca 250 gram om dagen när de egentligen borde äta 500 gram. Detta är emellertid annorlunda vid medelhavsländerna där barn föds upp på frukt och grönsaker och lär sig äta det hela livet. Blir man van vid något från början, är chansen större att man äter liknande mat senare i livet och även tycker om den. Matvanor är också starkt relaterade till socioekonomiska faktorer och man ser att fattiga och lågutbildade människor har vana att äta sämre. Även ensamstående brukar äta sämre än de som lever i familj och detta gäller framför allt de äldre män som inte har haft vana att laga mat under ett äktenskap. Man kan dock lära sig att uppskatta ny mat även om man inte ätit det så mycket förut. Idag finns det dessutom otroligt många vegetariska alternativ som smakar som kött eller fågel. Här kommer några exempel på dem.

 • Sojafärs
 • Falafelbullar
 • Haloumi
 • Sojakorv
 • Tofu

Medvetenheten stiger

Trots rapporter om övervikt och välfärdssjukdomar är svenskarna ett hälsomedvetet folk som dessutom rör på sig väldigt mycket. Friluftsliv är något som nästan hela folket njuter utav och gör man inte det så är löpning i joggingspåret eller en tripp till gymmet mycket vanligt. Svenskar vet precis hur de ska äta och dricka för att må bra, även om det tyvärr finns många som har svårt med vikten. Det finns ju så mycket gott att sukta efter på hyllorna och ofta tar hjärnspöket vid och låter övertala dig om att köpa den där chokladkakan eller ta en godispåse till helgen.
Intaget av både frukt och grönt har stigit i förhållande till för 20 år sedan; man äter alltmer ekologiskt och närproducerat och många lagar också maten själva istället för att köpa färdigrätter. Men som dietisten Agneta Yngve säger: “Att man vet precis hur man bör äta betyder dock inte att man äter så”.

Att vända sig till en dietist

Om man skulle vilja ha hjälp på traven för att få till ett bra kostschema och veta hur man som individ skapar sig den bästa förutsättningen för en sund och smal livsstil, så kan man vända sig till en nutritionist. Dietister eller nutritionister finns inom primärvården men det kan, som i så många andra fall, vara lång kö. Man tjänar dock på det ekonomiskt och vill man ha en dietist kan man be sin husläkare om en remiss. Om man inte orkar vänta eller vill se sig om efter den ultimata dietisten så kan man kontakta Dietisternas Riksförbunds (DRF) för att få råd och hjälp. Här finns både privata aktörer och dietister inom primärvården. Ett besök hos en privat dietist kostar ca 400-600 kr i timmen och det kan kännas i plånboken efter ett tag.

Jag kämpar men går inte ned i vikt ändå

Gå ner i vikt

Många känner igen sig i denna situation. Man kan ha en makalös motivation och träna flera gånger i veckan, äta frukt och grönt till förbannelse och ändå står vågen och stampar på samma siffra. Frustrerande men det finns också förklaringar. Här är de vanligaste anledningarna.

 • Du tränar men äter ändå för mycket. För att gå ned i vikt måste du äta mindre än vad du gör av med och när du tränar så blir du oftast hungrigare än vanligt.
 • Om du tränar så kanske du unnar dig något kaloririkt till helgen och även detta är ett bekymmer. Många tror att träningen faktiskt förbränner mer än den gör.
 • Du kan ha matsmältningsproblem eller en obalans i sköldkörteln. Stress påverkar vikten och leder inte sällan till viktuppgång så om du vill ha en sund livsstil och gå ned i vikt, bör du tänka på att stressa mindre. Gör en kontroll om du misstänker detta.

Tänk på att kalorier är lömska och man får lätt i sig för mycket av dem, trots att man rör på sig. Du kanske har hört att muskler väger mer än fett men detta är en stor myt, precis som med uttrycket om bomullen och blyet. Ett kilo bomull väger lika mycket som ett kilo bly, det krävs bara mer volym av det ena. Du behöver inte räkna dina kalorier till punkt och pricka men att ha koll på dem är alltid en fördel om du vill gå ned i vikt.

Tapas i Stockholm – smakrika smårätter

Kommentarer inaktiverade för Tapas i Stockholm – smakrika smårätter

tapas stockholm

Tapas som betyder smårätter har blivit på väldigt kort tid den mest konsumerade maträtten bland restauranger i Stockholm. Tapas kommer ursprungligen från det spanska köket men har i och med trenden letat sig in bland andra kök så som det italienska och libanesiska köket.

Vad kostar tapas?

Tapas rätterna varierar allt i från 40kr för lite vitlöksmarinerad bröd upp till 100kr för räckor på spett. Priserna varierar även rätt så kraftigt från ena restaurangen till den andra. Det rekommenderas att man äter 4-5 tapas rätter för att bli mätt och genomsnittsnotan för att äta sig mätt brukar ligga på runt 350kr/person vilket för vissa kan anses vara rätt så dyrt. Dock får man inte glömma att tapas ätandet är mer än bara maten det är hela upplevelsen som är inbakat i priset.

Tapas + Cava eller Vin

Man brukar rekommendera antingen Cava eller Vin med tapasen, just de spanska tapas rätterna som grundar sig i en tradition där man äter smårätter tillsammans med ett glas rött eller ett glas Cava när man sitter i sällskap i jämförelse med det vi gör i Sverige och Stockholm i synnerhet när vi fikar. Frågan många ställer sig är ifall det är Cavat eller vinet som gör tapasen eller tvärtom, det är väldigt viktigt att välja ett bra vin till rätt tapas, därför kan det sluta med att man väljer många olika viner när man är på ett restaurangbesök och väljer de olika tapas rätterna. Det är lätt hänt att man spårar ur och väljer en hejdundrans massa tapas när man väl sitter på restaurangen och man underskattar sin mättnadsförmåga. Det händer ofta att man beställer mer än vad man kan äta då det serveras i små tallrikar och man tror inte att man kommer att bli mätt på maten man beställer.

För mer info gällande tapas i Stockholm så kan du besöka: http://tapasstockholm.nu

5 grymma Italienska restauranger du måste besöka i Stockholm

Kommentarer inaktiverade för 5 grymma Italienska restauranger du måste besöka i Stockholm

Stockholm är fullt av fantastiska restauranger och matställen som inte går av för hackor. Här kan du hitta något för alla smaklökar och behov, vare sig det handlar om italienska ställen, svenska, asiatiska eller från någon annan del av världen. Svenskar har blivit det folk i Norden som går ut mest för att äta, dricka och umgås och den tiden då vi bara satt hemma och ugglade är nu ett minne blott. Och även om priserna kanske inte alltid är de billigaste, hindrar det inte folk från att bidra till fullsatta restauranger i hela staden. Förr var det lätt att få ett bord men idag är det mycket vanligt och också en säkerhet att boka först, i alla fall om man ska gå ut en kväll.

Ju fler vi blir i Stockholm, ju fler restauranger öppnas upp för allmänheten med de allra skojigaste teman, maträtter och drinkar och låt oss inte sticka under stolen med att just italienska restauranger i Stockholm har något av den bästa maten i hela Norden. Dock är Stockholm mer än bara italiensk mat och det finns även gamla och nyöppnade ställen som bara väntar på att bli upptäckta. Turismen växer och stockholmarna förväntar sig mer och mer, vilket leder till riktiga guldgruvor. Här följer en liten lista på 5 grymma och läckra restauranger i den svenska huvudstaden, så vässa pennan och anteckna!

Ristorante Piace

Den lilla italienska krogen Piace som ligger inhyst på Södermalm i Stockholm, är verkligen värt ett besök om du har vägarna förbi. Hela området är Stockholms bohemiska konstkvarter och här svämmas det över av kultur, konst och livsglädje. Piace har funnits sedan ett tag tillbaka och har blivit ett stammis-ställe för såväl lokalbor som turister. Här kan du njuta av en härlig brunch med bacon och äggröra en sen söndagsförmiddag, äta en bagel på stående fot eller ta en vedugnsbakad pizza till lunch. De har även slängt in lite fransk prägel och allt detta till behagliga priser så att du inte ska gå ruinerad därifrån. Stilen är enkel men gemytlig och menyn varierande. Personalen är tillmötesgående och på somrarna kan du välja mellan att sitta inomhus eller ta plats utomhus i den mysiga uteserveringen för att samtidigt kolla in folk.

Ristorante Piace
Ringvägen 110, 116 61 Stockholm
Tel: 08-642 77 80
Hemsida: http://ristorantepiace.com/

Il Conte

I det lite finare stuket på Östermalm, ligger den italienska restaurangen Il Conte men du som befinner dig vid Globen kan även passa på att smaka av deras pizzor där. Man har även en restaurang i Hammarby Sjöstad. På Östermalm ligger den på Grevgatan mitt i smeten och nära till allehanda butiker och shoppingområden. Inredningen är i elegant atmosfär och under den varma årstiden kan du även avnjuta din lunch eller middag vid ett av de små borden ute på gatan. Il Conte är känd för sina godo vedugnspizzor men har också en härlig meny med allt av Italiens läckerheter samt goda viner som läskar. Vad sägs om grillade scampi med rostade grönsaker eller lammracks med paprika cremé? Il Conte är en av de italienska restaurangerna som har flest år på nacken i Stockholm och det säger en hel del om kvalitén.

 Il Conte Sjöstaden
Jan Inghes Torg 6, 120 71 Stockholm
Tel: 08-640 33 10
Hemsida: https://ilcontesjostaden.se/
Il Conte Globen
Arenavägen 33, 121 77  Johanneshov
Tel: 08-39 02 40

Hemsida: http://ilcontegloben.se/

Lo Scudetto

Låt oss stanna kvar i Östermalm för ett tag och bege oss in på Lo Scudetto på Styrmansgatan. Inredningen är typisk italiensk och det är värt att spana in alla glasflaskor i taket som öppnats genom åren samt de vackra sofforna med de mönstrade ryggstöden. Lo Scudetto har varit en klassiker om man vill äta italienskt i Stockholm sedan över ett decennium och både pastan och pizzorna tillverkas för hand med en stor dos kärlek. Genom att ha italiensk personal som vet hur man äter i sitt hemland, så kan du vara säker på att få det du begär. Äkta italiensk mat och vin, priserna är inte låga men maten är väl värd varenda krona. Lo Scudetto låg tidigare på Åsögatan men flyttade in till Östermalm där den tidigare äldsta pizzerian i staden låg.

Lo Scudetto
Styrmansgatan 57, 114 60 Stockholm

Fotografiska

Om du har tänkt dig att göra ett besök till det välrenommerade Fotografiska museet i Stora Tullhuset vid Stadshushamnen, så bör du passa på att gå upp till restaurangen som leds av ingen mindre än stjärnkocken Paul Svensson som ofta syns till i tv. Restaurangen som har blivit Gulddrakebelönad, fokuserar på både grönt och ekologiskt ända ut i fingerspetsarna, även om du också kan välja animaliskt protein om du skulle vilja. Här kan du äta organiskt och närodlat och låta maten tysta mun. Underbart gott, visserligen lite dyrt men ett måste åtminstone en gång i Stockholm. På helgerna serveras också en underbar brunch och om vi ska värdesätta något mer så belönas du med an fantastisk utsikt över Djurgårdsfjärden och Skeppsholmen.

I väntan på ditt bord kan du sätta dig i baren med samma ekologiska tänk och bli serverad av Paul himself eller Andres Basile. På dagen är baren ett café där du kan äta eko-bakelser och dricka egenrostat kaffe. Det är lätt att bli besatt av denna underbara restaurang som bjuder lika mycket på fin interiör som god mat.

Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm

Campfire

Vi svenskar tycker om natur och mysig prägel, även i restaurangerna. Om du skulle vilja känna dig som om du befann dig i en lyxig fjällstuga mitt i Stockholm, ska du bege dig till Campfire som ligger på Norrmalm i Scandic Hotells bottenplan vid Brunkebergs torg. Mitt i restaurangen brinner en stor lägereld och är perfekt en kall vinterdag när man vill värma sig och mysa lite med nära och kära. Detta är en blandning av urbanitet och vildmarksliv i modern tappning och här serveras både comfort food och goda cocktails för den som vill ta sig en aptitretare eller avsluta middagen med lite lyx. Varför inte prova på “Klara Västra Kyrkogata” eller “Sveavägen” som drinkexempel. Inredningen genomsyras av både trä, läder och stora växter för att inge en verklig friluftskänsla samt en massa vedträn som ligger uppstaplade på rad. Här kan du grilla marschmallows, prata med turister och stockholmare och utbyta historier över en härligt god hamburgare eller speciellt gjorda nachos. Välkommen in i värmen!

Campfire
Brunkebergstorg 9, 111 51 Stockholm

Hur man tillagar de absolut bästa semlorna

Kommentarer inaktiverade för Hur man tillagar de absolut bästa semlorna

Vetebulle, mandelmassa, grädde och florsocker. Det här är ingredienserna som skapar harmoni i munnen och bildar tillsammans en av Sveriges mest kända bakelser. Bakelsen kallas semla och den här fantastiska kreationen och kombinationen av smaker går bakåt flera generationer. Våra grannar i Skandinavien är också stora fantaster och äter också semlor. Särskilt på slutet av vintern, runt februari, brukar man äta som mest semlor. Det beror på att fettisdagen infaller den 13:e februari varje år.

Semlan, en riktig klassiker som kommer i ny variationer varje år

Det har blivit en populär grej att göra om semlan varje år så att den får en modern look. Till exempel har vi sett semmelwrapen, semla med bröd, och mycket, mycket mer. Varje år kommer det en ny variant och alla bagerier försöker vara så kreativa och innovativa som möjligt när de gör sina nummer. Goda semlor kräver dock inte mycket. Det enda som är viktigt är att man har bra råvaror och att man bakar dem med kärlek. Här följer ett recept som är både enkelt och går snabbt så att du kan bjuda vänner och familj på hembakat nästa gång ni får besök. Ett bageri som varje år ser till att vara med i den här kampen är Tössebageriet i Stockholm och som är välkänt för sina goda semlor.

Ingredienser

Tänk på att när du ska baka är det viktigt att låta allting ta sin tid. Man kan inte skynda igenom ett recept. Om degen måste få vila och jäsa får man helt enkelt gilla läget och göra något annat den tiden istället. Det finns så klart skillnader i recept så se till att du hittar ett som passar din kunskapsnivå och hur mycket tid det kräver. Det här receptet tar lite mer är en timme om man gör allt på rätt sätt. Det krävs inte många ingredienser men alla är viktiga. Du kan inte improvisera eller byta ut någon av dessa. Om du gör det är det på egen risk. Följande ingredienser behövs för att göra vetebullarna:

Till fyllningen och garnering kommer du behöva mandelmassa, florsocker och grädde, men vi kommer till det senare i det här inlägget.

Instruktioner

Börja med att plocka fram alla skålar och mått som du kommer behöva. Tänk på att det finns inget bättre än att ha en förberedd och ren yta att arbeta på. Det är nämligen det som lägger grunden till dina bakverk. Ett tips är att aldrig rengöra bänken med en disktrasa. Du kan torka av bänken med en disktrasa men avsluta med att spreja bakteriedödande medel på arbetsytan och därmed torka av med hushållspapper. Det finns många bakterier i trasorna som man inte kan se med blotta ögat och vi vill inte ha dem i vår mat. Andra bakteriebovar är ringar och andra smycken på händerna. Se till att du plockar av dig dessa och rengör händerna noggrant med varmt vatten och tvål. Sedan är du redo att sätta igång.

Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Se till att blandningen har en temperatur på ungefär 37 grader. Smula jäst i en bunke och blanda sedan med mjölken och smöret. Därefter tillsätter du alla torra ingredienser, avsluta med vetemjöl. Knåda massan till en jämn och slät deg. Det fungerar även att använda sig av en hushållsassistent. Tillsätt mer vetemjöl än vad receptet säger endast om det är alldeles för vattnigt fortfarande.

Dela upp degen i 12 lika stora högar, rulla dem och sätt ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Se till att de har gott med utrymme för att växa inne i ugnen. Pensla ägg på alla bullarna. När du är klar med bullarna är det bara att köra in dem i ugnen. Sätt temperaturen på 225 grader och låt bullarna vara inne 20-30 min beroende på hur torra eller saftiga du vill att de ska bli. Ta sedan ut dem. Skär försiktigt av toppen på bullen med en tunn kniv. Se till att bullarna blir ungefär likadana, det ger ett bättre helhetsintryck. Lägg en klick mandelmassa på underdelarna. Förhoppningsvis har du hunnit förbereda vispad grädde som du nu kan lägga ovanpå mandelmassan. Sätt därefter försiktigt tillbaka locket på grädden utan att trycka ner locket. Med hjälp av en sil kan du nu sikta florsocker på toppen av alla bullarna och se där, du har gjort semlor!

Semlorna är klara och redo att avnjutas!

Nu är det bara dags att sätta igång kaffet och duka bordet. Dessa är gjorda på ett klassiskt vis. Vill man så kan man baka med glutenfritt så att fler kan njuta. Det finns också andra recept om man är ute efter variationer.