Råd & Tips

Om du inte har någon inkomst får du vända dig till socialkontoret i din kommun för hjälp. För att få hjälp får du inte ha inkomst som gör att du anses klara dig själv. Tjänar du mer än normen så får du inte hjälp från socialkontoret och då kan kommunens budget- och skuldrådgivning vara något för dig. De flesta kommuner har budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för råd och hjälp.

Gör en budget: http://www.konsumentverket.se/vara-omraden/privatekonomi/budget/

Inkomsterna kan vara svåra att påverka direkt, men se över utgifterna. Säg upp allt som inte behövs, dra ner på det som går. Har du föräldrapenning tänk på att lägstanivådagarna kan gå att ta ut på helgen även om du inte tar ut andra dagar.

Sälj det som du inte behöver och gå in på skänkes sidor för att hitta det du behöver.

Att laga mat själv blir oftast billigast, går att göra både välling, gröt och väldigt billig mat. En sida att hitta billiga recept på är http://studentkrubb.se/

Gröt: (1 liten portion)

1 dl vatten eller mjölk
1/2 dl skrädmjöl

Vispa samman mjöl och vatten och låt koka upp under omrörning, låt gröten koka någon minut. Tillsätt smaksättning samt 1 tsk sked fett, tex: Kokosolja eller osaltat smör. Servera med fruktpuré.

Välling:

1 ½ msk skrädmjöl
(1 msk osötad äppeljuice)
1 tsk kokosolja eller osaltat smör
1 dl havremjölk

Koka upp vatten och skrädmjöl och låt det sjuda ett par minuter. Rör ner havremjölk och äppeljuice. Häll upp på flaska och tillsätt olja/smör. Skaka om. Kan göras i förväg och förvaras i kylen, kan drickas både rumstempererad eller uppvärmd i vattenbad.

Det går att söka stipendier för många saker såsom glasögon, cykel, hitta på något roligt med familjen eller som ett extra tillskott. Finns många sidor att söka på här är ett tips: http://www.stipendielistan.se/